Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Taglierini pod beszamelem z grzybami
Taglierini pod beszamelem z grzybami - składniki:
Taglierini pod beszamelem z grzybami - sposób przygotowania:
Prawdziwki namaczamy przez godzinę w zimnej wodzie. Natkę i jeden ząbek czosnku siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z całym ząbkiem czosnku, wrzucamy grzyby (jeśli są mrożone - prosto z paczki), dodajemy namoczone prawdziwki i podsmażamy na małym ogniu, aż zmiękną. Posypujemy natką i odstawiamy. Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na jasnozłoty kolor, cienką strużką wlewamy mleko (lub mleko ze śmietanką), energicznie ubijając, tak aby nie powstały grudki. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżką parmezanu. Makaron gotujemy al dente (lepiej żeby był bardziej twardy niż zwykle), odcedzamy i mieszamy z łyżką masła, sosem grzybowym i połową beszamelu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem, przykrywamy resztą beszamelu i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na górną półkę na parę minut, aż ser się zrumieni. Podajemy z dodatkowym startym parmezanem w miseczce.
- 10 dag suszonych prawdziwków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 30 dag różnych grzybów (mogą być mrożone)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki (4 dag)
- 450 ml mleka (lub 225 ml mleka i 225 ml śmietanki kremówki)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
- 10 dag startego parmezanu
- 50 dag makaronu taglierini
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki