Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba z ryżem i pietruszką

Autor
A A A
  • Ryba z ryżem i pietruszką

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryba z ryżem i pietruszką - składniki:
Ryba z ryżem i pietruszką - sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Składniki panierki starannie mieszamy. Rybę płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w panierce i smażymy na oliwie. Obrane i ugotowane w osolonej wodzie pietruszki oraz ogórka kroimy wzdłuż na paski, rzodkiewki w ćwiartki. Ryż rozkładamy na talerzu. Na nim kładziemy smażoną rybę, pietruszkę i kawałki łososia. Na wierzchu  ogórek, rzodkiewkę i prażone migdały. Całość polewamy olejem arachidowym i posypujemy kolendrą. Co tu jeszcze pasuje: kawałki świeżej papryki, obgotowana cukinia (np. zamiast ogórka), bazylia zamiast kolendry, kilka anchois i kaparów