Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Naleśniki z karmelizowaną pigwą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Naleśniki z karmelizowaną pigwą - składniki:
Naleśniki z karmelizowaną pigwą - sposób przygotowania: Robimy przecier: pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy owoce ok. 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, smażymy kolejne 30 minut. Robimy karmelizowaną pigwę: sok z cukrem gotujemy ok. 40 min. Obieramy pigwy, kroimy je w plastry, obsmażamy na maśle z obydwu stron. Zalewamy pomarańczowym syropem i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy. Robimy naleśniki: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy, starannie mieszamy z żółtkami, mlekiem i solą. Dodajemy pianę ubitą z białek i skórkę pomarańczową. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy przecierem z pigwy i składamy w "chusteczkę". Przed podaniem obsmażamy na maśle na złoty kolor i dekorujemy karmelizowaną pigwą.
Ażurowe naleśniki na słono