Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kluski kładzione drożdżowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kluski kładzione drożdżowe - składniki:
Kluski kładzione drożdżowe - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki oraz łyżką miodu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie łączymy z pozostałym mlekiem, mąką, miodem i jajkami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy, dodając pod koniec wyrabiania roztopione masło i wino, ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem tłuszczu. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy gorącą wodą. Podajemy polane tłuszczem.
Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska