Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

Autor
A A A
  • Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego - składniki:
  • 30 dag śledzi korzennych
  • 1 czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego - sposób przygotowania: Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

Informacje o Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

  • Post sybaryty

    Post sybaryty

    Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu (Dla 3 osób) 3 filety z łososia (po 20 dag każdy) 1 łyżka ciemnego miodu 2 łyżki oliwy 1 pomarańcza

  • Menu na komunijne przyjęcie

    Menu na komunijne przyjęcie

    Przyjęcie komunijne w domu to duże przedsięwzięcie kulinarne. Każdy z gości powinien wybrać coś dla siebie. Na stole znaleźć się powinny zatem również propozycje dla wegetarian i dla dzieci. W każdym z przedstawionych poniżej menu znajdziecie zatem kilka propozycji. Proponujemy