Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wędzona polędwiczka z jagodami goji, purée z selera, sosem kawowym i coulis z buraka
Wędzona polędwiczka z jagodami goji, purée z selera, sosem kawowym i coulis z buraka - składniki:
Wędzona polędwiczka z jagodami goji, purée z selera, sosem kawowym i coulis z buraka - sposób przygotowania:
Jagody moczymy w maderze, aż zmiękną. Z mięsa odkrawamy błony. Wąskim, długim nożem robimy kieszonkę wzdłuż polędwiczki, faszerujemy ją jagodami, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Stalową patelnię wykładamy folią aluminiową, wsypujemy zwilżone trociny, tymianek i herbatę. Na to kładziemy kratkę lub kawałek podziurkowanej folii aluminiowej, a następnie mięso. Stawiamy patelnię na ogniu i szczelnie przykrywamy. Wędzimy 15 minut, następnie dopiekamy w 200°C przez 10 minut. Robimy purée. Obranego selera kroimy w kostkę i dusimy z czosnkiem w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na krem. Doprawiamy. Robimy sos. Kawę prażymy w rondelku, wlewamy wino i gotujemy 20 minut. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy 20 minut. Cedzimy sos, łączymy z miodem, doprawiamy do smaku. Zagęszczamy masłem roztartym z mąką. Robimy coulis. Cukier karmelizujemy, dodajemy obranego buraka pokrojonego w kostkę i chwilę smażymy. Dodajemy goździki, papryczkę i ocet. Gotujemy 12 minut. Miksujemy i przecieramy przez sito. Na talerzu układamy purée z selera, coulis, na wierzchu kładziemy mięso, skrapiamy sosem kawowym. *Piotr Ceranowicz Szef kuchni restauracji Oboźna w Warszawie. Nieugięty poszukiwacz nowych pomysłów na życie. Zaczynał w C.K. Oboźni, potem pracował jako kucharz w stołecznej restauracji Rozbrat 20. Nigdy nie myślał o wielkiej hotelowej kuchni, woli kameralne miejsca. Lubi sezonowe produkty i niedoceniane warzywa, np. jarmuż czy buraki. Piotr nie przestaje kształcić się w innych dziedzinach - studiował weterynarię, ostatnio zaczął psychologię kliniczną. Nie gotuje w domu, woli wyskoczyć gdzieś ze znajomymi, posłuchać dobrej muzyki albo pójść na film Almodóvara.
- Mięso:
- 2 łyżki jagód goji
- 3 łyżki madery
- 1 polędwiczka wieprzowa
- oliwa
- sól
- pieprz
- trociny z drewna drzew owocowych (tylko ekologiczne; do kupienia m.in. w sklepach zoologicznych)
- tymianek
- herbata
- Purée:
- 1/2 dużego selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mleka
- Sos kawowy:
- 1/2 szklanki ziaren kawy
- 120 ml czerwonego wytrawnego wina
- 120 ml ciemnego sosu pieczeniowego (sprawdzi się sos z pieczenia wołowiny)
- 2 łyżki miodu
- po 1 łyżce masła i mąki
- Coulis z buraka:
- 6 łyżek cukru
- 1 ugotowany ze skórką burak
- 1 suszona papryczka peperoncino
- 3 goździki
- po 60 ml octu jabłkowego i balsamicznego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki