Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym

Autor
A A A
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - składniki:
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym - sposób przygotowania: Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy grzyby i smażymy 5 minut, mieszając i doprawiając solą oraz pieprzem. Ostudzone grzyby siekamy. Brukselkę myjemy, oddzielamy listki i blanszujemy przez 2 minuty w gotującej się, lekko posłodzonej i osolonej wodzie. Następnie wyławiamy i osuszamy na sitku. Na oleju obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron, solimy i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. W tym czasie obsmażamy na maśle przez 3 minuty plasterki czosnku oraz listki brukselki, doprawiając gałką. Na drugiej patelni mieszamy śmietanę z grzybami, doprowadzamy do wrzenia. Usmażoną polędwiczkę kroimy w ukośne plastry, polewamy sosem grzybowym i obkładamy listkami brukselki.