Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaki z krewetkami - składniki:
Ziemniaki z krewetkami - sposób przygotowania: Krewetki osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i dusimy przez moment na jednej łyżce masła. Oddzielnie, na pozostałym maśle, smażymy pokrojone grzyby. Sos śmietanowy doprawiamy zalewą z krewetek. Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku do miękkości (ok. godziny). Gdy ostygną, ścinamy wierzch i wydrążamy miąższ (można go użyć do innej potrawy). Wydrążone bulwy układamy w brytfannie lub w rondlu. Do każdego ziemniaka wlewamy łyżkę sosu śmietanowego. Krewetki i grzyby mieszamy z resztą sosu (kilka łyżek zostawiamy) oraz z mąką, doprawiamy solą i napełniamy tą masą ziemniaki. Wierzch każdej faszerowanej bulwy polewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż sos się zrumieni. Podajemy na gorąco.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach