Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody pistacjowe z różą

Autor
A A A
  • Lody pistacjowe z różą

    Fot: Marcin Klaban

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody pistacjowe z różą - składniki:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki wody różanej
  • 100 g orzeszków pistacjowych
  • płatki róż (do dekoracji)
Lody pistacjowe z różą - sposób przygotowania: Oba rodzaje śmietanki wlewamy do rondla. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wkładamy do garnka. Dodajemy połowę cukru, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka dokładnie myjemy, najlepiej sparzyć je wrzątkiem. Żółtka miksujemy z resztą cukru, aż staną się białe i puszyste (jak kogel-mogel). Do żółtek dolewamy cienką strużką ciepłą śmietankę, cały czas ubijając. Kiedy masa stanie się jednolita, ponownie ją podgrzewamy, mieszając - do czasu, aż zacznie gęstnieć (nie wolno doprowadzić do zagotowania!). Dodajemy wodę różaną oraz obrane i posiekane pistacje. Całość studzimy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku do zamrażalnika. Kilkakrotnie, a najlepiej co godzinę, miksujemy masę na wolnych obrotach, aby pozbyć się kryształków lodu i nadać jej puszystość. Lody podajemy udekorowane świeżymi płatkami róż.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!

Informacje o Lody pistacjowe z różą

  • Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    pokruszonym czerwonym pieprzem. Lody pistacjowe z różą 200 ml śmietanki 30% 200 ml śmietanki 36% 1 laska wanilii 80 g cukru 3 żółtka 2 łyżki wody różanej 100 g orzeszków pistacjowych płatki róż (do dekoracji) Oba rodzaje śmietanki wlewamy do rondla. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wkładamy do