Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną
Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną - składniki:
Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną - sposób przygotowania:
Semole dzielimy na trzy części (200 g na białe ciasto, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i pokrojony w paski szpinak (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na około 1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli. Produkujemy trzy kolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu parapadelle. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba, na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojona w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu wina dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut. Przygotowany makaron parpadelle gotujemy "al dente" i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość i dodajemy starty parmezan. Wykładamy na talerz dekorując gałązka rozmarynu.
- 300 g udźca cielęcego
- 50 ml oliwy extra vergine
- 70 g marchwii
- 70 g selera naciowego
- 70 g cebuli
- 50 ml białego
- wytrawnego wina
- 50 g parmezanu
- rozmaryn
- sól do smaku
- Ciasto:
- 400 g semoli
- 4 jaja
- 40 g soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 100 g liści świeżego szpinaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki