Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną - składniki:
Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną - sposób przygotowania: Semole dzielimy na trzy części (200 g na białe ciasto, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i pokrojony w paski szpinak (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na około 1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli. Produkujemy trzy kolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu parapadelle. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba, na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojona w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu wina dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut. Przygotowany makaron parpadelle gotujemy "al dente" i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość i dodajemy starty parmezan. Wykładamy na talerz dekorując gałązka rozmarynu.