Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Profiteroles z lodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Profiteroles z lodami - składniki:
  • 1 porcja ciasta ptysiowego
  • 50 g obranych migdałów
  • 100 g cukru rafinada
  • 1 litr lodów
Profiteroles z lodami - sposób przygotowania: Migdały siekamy i mieszamy z grubym cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo bardzo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy kopczyki ciasta o średnicy ok. 4 cm. Posypujemy je migdałami z cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut w 220°C, po czym obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Ptysie powinny się piec łącznie ok. 25 minut  ostatnie 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Upieczone ptysie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce do ciasta. Kiedy będą zupełnie zimne, rozcinamy je na pół i nadziewamy lodami. Podajemy od razu. Będą jeszcze piękniej wyglądać i lepiej smakować, jeśli podamy je z dodatkiem owoców truskawek, malin lub jagód.

Informacje o Profiteroles z lodami

  • Mój ty ptysiu!

    Mój ty ptysiu!

    i podgrzewaj na średnim ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij z cukrem i esencją waniliową. Wystudzone ptysie przekrój na pół. Napełnij bitą śmietaną. Przełóż na półmisek i polej polewą czekoladową. Zobacz też przepis na Profiteroles z