Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych - składniki:
Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych - sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki dipu i wstawiamy go do lodówki. Robimy sos. W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, wsypujemy drobno posiekane orzeszki i, mieszając, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym chilli i pastą curry. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Robimy satay. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w wąskie długie paski. Mieszamy ze startym imbirem, sosem sojowym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy mięso na patyczki i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy na patelni grillowej lub grillu. Szaszłyki podajemy z ciepłym sosem i schłodzonym dipem

Informacje o Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych