Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Biriani

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Biriani - składniki:
Biriani - sposób przygotowania: Ryż płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut. Czosnek oraz imbir drobno kroimy, cebulę siekamy, ziemniaki rozdrabniamy na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor najpierw cebulę, potem ziemniaki. Odstawiamy. Połowę nasion kardamonu, pieprzu, kuminu, goździków i jeden kawałek kory cynamonowej mieszamy z jogurtem, pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym, czosnkiem, imbirem, smażonymi ziemniakami i cebulą, szafranem oraz mielonymi przyprawami. Doprawiamy solą. Marynatą jogurtową zalewamy pokrojone w kostkę mięso i odstawiamy na godzinę. W dużej ilości osolonej wody gotujemy ryż wraz z pozostałymi nasionami kardamonu, kuminu, ziarnami pieprzu, goździkami i kawałkiem cynamonu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy zamarynowane mięso, a na wierzch ryż. Skrapiamy oliwą, przykrywamy i wstawiamy na półtorej godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C. Podajemy gorące.

Informacje o Biriani

  • Zanzibar - wyspa smaków

    Zanzibar - wyspa smaków

    . Późnym popołudniem duszą w mleku kokosowym banany, fasolę i mchichę, wrzucają na gorący tłuszcz małe rybki, przyrządzają biriani (ryż pieczony z mięsem i warzywami), pilawy albo curry, gotują ryż i ugali na wieczorny posiłek. Ugali, stanowiące wraz z ryżem podstawę tutejszej diety, to rodzaj afrykańskiej