Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grillowane sardynki
Grillowane sardynki - składniki:
Grillowane sardynki - sposób przygotowania:
Sardynki można grillować na dwa sposoby. Sposób pierwszy, najbardziej popularny w Portugalii - na klasycznym grillu, pod którym pali się węglem drzewnym. Ryby oprószamy z obu stron solą i grillujemy w całości ok. 20 minut, co kilka minut przekładając z boku na bok. Zdejmujemy z rusztu, kiedy sardynki nabiorą złotego koloru. Drugi sposób - na patelni grillowej: obficie polewamy patelnię oliwą i podgrzewamy. Układamy sardynki, grillujemy przynajmniej 10 minut z jednej strony. Odwracamy na drugi bok i posypujemy grubą solą morską (tylko z jednej strony). Zdejmujemy z patelni, kiedy sardynki się zezłocą - po mniej więcej 20 minutach. Dobrym dodatkiem jest grillowana papryka, którą pieczemy wraz z rybami: kroimy ją w cienkie paski i układamy na patelni lub grillu na 10 minut przed włożeniem ryb - pieczemy aż zmięknie. Można dodać cebulę pokrojoną w piórka. Sardynki podajemy na kromkach chleba, skropione oliwą, z porcją pieczonej papryki obok. Kolejnym tradycyjnym dodatkiem jest salada mista: sałata lodowa, oliwki, ogórek, pomidory, cebula, skropione oliwą i octem winnym.
- 4 duże sardynki (świeże lub mrożone)
- sól morska
- 2-3 papryki
- 4 duże kromki chleba
- oliwa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki