Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowane sardynki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowane sardynki - składniki:
Grillowane sardynki - sposób przygotowania: Sardynki można grillować na dwa sposoby. Sposób pierwszy, najbardziej popularny w Portugalii - na klasycznym grillu, pod którym pali się węglem drzewnym. Ryby oprószamy z obu stron solą i grillujemy w całości ok. 20 minut, co kilka minut przekładając z boku na bok. Zdejmujemy z rusztu, kiedy sardynki nabiorą złotego koloru. Drugi sposób - na patelni grillowej: obficie polewamy patelnię oliwą i podgrzewamy. Układamy sardynki, grillujemy przynajmniej 10 minut z jednej strony. Odwracamy na drugi bok i posypujemy grubą solą morską (tylko z jednej strony). Zdejmujemy z patelni, kiedy sardynki się zezłocą - po mniej więcej 20 minutach. Dobrym dodatkiem jest grillowana papryka, którą pieczemy wraz z rybami: kroimy ją w cienkie paski i układamy na patelni lub grillu na 10 minut przed włożeniem ryb - pieczemy aż zmięknie. Można dodać cebulę pokrojoną w piórka. Sardynki podajemy na kromkach chleba, skropione oliwą, z porcją pieczonej papryki obok. Kolejnym tradycyjnym dodatkiem jest salada mista: sałata lodowa, oliwki, ogórek, pomidory, cebula, skropione oliwą i octem winnym.