Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Glazurowane młode warzywa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Glazurowane młode warzywa - składniki:
Glazurowane młode warzywa - sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i dzielimy na części (wszystkie powinny być podobnej wielkości). Układamy je w płaskim naczyniu, zalewamy 1/2 litra zimnej wody, dodajemy masło, cukier i sól. Ustawiamy na dużym ogniu i szybko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pergaminem i gotujemy, aż płyn odparuje w 60 proc. (gotujące się warzywa obracamy kilkakrotnie, aby dokładnie i równomiernie pokryły się zagęszczonym sosem z gotowania). Miękkie wykładamy na półmisek i podajemy z sosem aioli (majonez z dużą ilością czosnku i ew. roztartą namoczoną bułką).