Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bouillabaisse

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bouillabaisse - składniki:
  • Zupa:
  • 1 kg nieobranych krewetek
  • 1 kg muli
  • 1 kg całych raków
  • 1 kg tub kalmarów
  • 80 dag dorady
  • 80 dag (lub okonia morskiego) sandacza
  • 80 dag miętusa
  • 80 dag karmazyna
  • 80 dag kerguleny
  • 2 posiekane cebule
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 bouquet garni
  • skórka otarta z 1/4 sparzonej pomarańczy
  • 4 ząbki (zmiażdżone) czosnku
  • 2 szczypty nitek dobrego szafranu
  • sól pieprz
  • 40 ml likieru pastis
  • 6 kromek wiejskiego chleba (opieczonych w tosterze lub w piekarniku)
  • Oraz:
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 (oczyszczone z pestek i posiekane) papryczki chilli
  • chilli i szafran w proszku
  • sól
  • 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
  • 150 ml oliwy
Bouillabaisse - sposób przygotowania: Ryby i owoce morza czyścimy (usuwamy wnętrzności i skrzela) i oddzielamy te bardziej twarde (dorada, sandacz i karmazyn) od delikatnych (pozostałe). W dużym garnku szklimy cebulę na połowie oliwy, dodajemy pomidory i bouquet garni, skórkę pomarańczową, czosnek i szafran. Na warzywach układamy skorupiaki i twardsze ryby. Dodajemy resztę oliwy i dusimy 10 minut. Następnie wlewamy tyle wrzącej wody, by całkowicie zakryła ryby. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe ryby i gotujemy przez następne 5 minut. Oliwa powinna połączyć się z rosołem. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wlewamy pastis. Robimy sos: ucieramy czosnek, chilli, przyprawy i odciśniętą bułkę. Wkręcamy w to oliwę (jakbyśmy robili majonez), aż powstanie sos przypominający musztardę. Do głębokich talerzy wkładamy po kromce chleba, zalewamy gorącą zupą. Na oddzielny półmisek delikatnie wykładamy ugotowane ryby. Obok serwujemy sos - można podawać go do ryb lub jako przyprawę do zupy.

Informacje o Bouillabaisse

  • Bon appétit!

    Bon appétit!

    , oliwa, oliwki, cytrusy, rozmaryn, szałwia, lawenda, tymianek oraz  bazylia. Najbardziej popularne dania tego regionu to bouillabaisse – znana na całym świecie zupa rybna, tapenady, soupe au pistou czyli francuska zupa warzywna z bazylią, czy wreszcie ratatouille - aromatyczne danie

  • Chowder - rybna zupa z Nowej Anglii

    bouillabaisse czy grecka kakavia. Szczęśliwie amerykański chowder pozostał daniem prostym. Aby przygotować esencjonalny wywar rybny, potrzebujemy ości i łbów wielu różnych morskich ryb. Przez jakiś czas kupujemy świeże ryby w całości (to jedyny sposób, by sprawdzić, czy są świeże

  • Julia Child, Alain Ducasse, David Gaboriaud, Susan Hermann Loomis o francuskiej kuchni

    Julia Child, Alain Ducasse, David Gaboriaud, Susan Hermann Loomis o francuskiej kuchni

    tutaj potrawą jest bouillabaisse, czyli zupa rybna z ziołami, skórką pomarańczową i szafranem. W Langwedocji są popularne dania z dziczyzny i szparagów, stąd pochodzi słynne cassoulet, na bazie fasoli, mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego. Gdybyście chcieli spróbować swoich sił we francuskiej kuchni

  • Kuchnia katalońska w stylu Salvadora Dali

    bullabesa - któż nie skojarzy jej z bouillabaisse - oraz rybnego gulaszu suquet. Wielkość kuchni katalońskiej polega właśnie na niezwykłej umiejętności otwierania się na obce wpływy i nadawania im własnego charakteru. Wpływy włoskie ujawniają się w adaptacjach makaronów. Fideos

  • Julia & Julie, czyli 2 panie, 1 kuchnia i 524 przepisy

    Julia & Julie, czyli 2 panie, 1 kuchnia i 524 przepisy

    pokazywała, czym wyróżnia się kurczak przeznaczony do pieczenia i jak przyrządzić bouillabaisse. Bez sztucznej egzaltacji i niepotrzebnego udziwniania. Nigdy nie uległa modom na diety - w jej daniach zawsze pojawiała się śmietana i masło ("Jeżeli boicie się użyć masła, użyjcie śmietany"). Na jej

  • Pierwsza kulinarna gwiazda. Premiera książki Julii Child [mamy przepisy]

    Pierwsza kulinarna gwiazda. Premiera książki Julii Child [mamy przepisy]

    - przepisy wraz z radami pokazującymi, jak Francuzi przyrządzają warzywa, jak - nie mieszkając nad Morzem Śródziemnym - zrobić własną zupę bouillabaisse, jak obchodzić się z delikatnymi sufletami... To nie jest zwykła książka kucharska, która prezentuje zbiór przepisów - to podręcznik uczący kuchni

  • Szafran

    Szafran

    . Ciągle jednak nadaje charakterystyczny smak, aromat i piękną barwę niektórym tradycyjnym potrawom: kornwalijskim ciastkom szafranowym, słynnej marsylskiej zupie rybnej bouillabaisse, risottu po mediolańsku czy pochodzącej z Walencji paelli. W Szwecji w dzień świętej Łucji piecze się chleb z szafranem