Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cytryny marynowane w oliwie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cytryny marynowane w oliwie - składniki:
  • 4-5 cytryn
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego oregano
  • 2 szklanki oliwy
Cytryny marynowane w oliwie - sposób przygotowania: Całe cytryny wkładamy do zimnej, przegotowanej wody i pozostawiamy je tak przez 2 dni, by owoce pozbawić goryczy. Po tym czasie odcedzamy owoce, kroimy je w ćwiartki, solimy, oprószamy oregano i układamy warstwami w słoiku. Zalewamy cytryny oliwą, zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 3-4 dniach są gotowe. Stanowią świetny dodatek do mięs i ryb - zwłaszcza grillowanych.