Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka z czerwonych grejpfrutów

Autor
A A A
  • Galaretka z czerwonych grejpfrutów

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka z czerwonych grejpfrutów - składniki:
  • 1 opakowanie (20 g) żelatyny
  • 4 szklanki przecedzonego soku z czerwonych grejpfrutów (można użyć pół na pół soku z grejpfrutów i pomarańczy; galaretka będzie mniej wytrawna)
  • 3 łyżki cukru lub więcej - jeśli wolimy słodszą galaretkę
  • szczypta soli
  • Do podania:
  • 2 szklanki tortowej (36%) śmietany
  • po 2 łyżki cukru i brandy
Galaretka z czerwonych grejpfrutów - sposób przygotowania: Robimy galaretkę: do miseczki wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Podgrzewamy szklankę soku - mocno, prawie do wrzenia, wlewamy go do napęczniałej żelatyny, dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Dodajemy resztę soku, mieszamy i już nie podgrzewamy. Wlewamy do wypłukanej zimną wodą formy o dowolnym kształcie, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zanurzamy formę na parę sekund w gorącej wodzie, lekko potrząsamy i wyjmujemy galaretkę na talerz. Ubijamy śmietanę z cukrem, a gdy będzie sztywna, mieszamy z brandy. Podajemy do galaretki.

Informacje o Galaretka z czerwonych grejpfrutów

  • Grejpfrut

    Grejpfrut

    nadciśnienie, depresję, padaczkę, impotencję, czy HIV. Jeśli grejpfrut jest stałym elementem naszej diety, w takich przypadkach konieczna jest konsultacja z lekarzem. Zobacz także: Galaretka z czerwonych grejpfrutów Sałatka z