Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pudding z babki drożdżowej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pudding z babki drożdżowej - składniki:
  • 1 czerstwa babka drożdżowa (proporcje masy jajecznej są na niezbyt dużą babkę)
  • ok. 50 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 30 g cukru
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 75 ml mleka
  • 50 ml winiaku
  • kilka kropli olejku waniliowego
Pudding z babki drożdżowej - sposób przygotowania: Babkę kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175oC. Ceramiczną formę do zapiekania smarujemy masłem. Plastry babki smarujemy z obu stron cienką warstwą masła. Jaja ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy ze śmietaną i mlekiem. Dodajemy winiak i olejek waniliowy. Plastry babki wkładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min. Pudding będzie upieczony, kiedy masa jajeczna z wierzchu stężeje, a w środku nadal będzie lekko wilgotna (można to sprawdzić patyczkiem). Jeśli wierzch puddingu będzie już zarumieniony, a masa jajeczna płynna, formę można przykryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypalił. Pokrojony na kawałki gorący pudding podajemy z sosem czekoladowym lub malinowym.