Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wiśnie w czerwonym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wiśnie w czerwonym winie - składniki:
Wiśnie w czerwonym winie - sposób przygotowania: Podgrzewamy na małym ogniu wino z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Wiśnie wyjmujemy z zalewy łyżką cedzakową, wkładamy do salaterki. Zalewę gotujemy dalej, aż jej objętość zmniejszy się do około 2 szklanek (co potrwa 20-30 minut). Dodajemy skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i gałkę. Gotowym syropem polewamy wiśnie. Mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Podajemy w pucharkach - same lub z lodami waniliowymi, albo z bitą śmietaną.