Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marchewki w śmietanie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marchewki w śmietanie - składniki:
Marchewki w śmietanie - sposób przygotowania: Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o grubości centymetra i długości kilku. Rozgrzewamy rondel, wsypujemy cukier, lekko karmelizujemy (nie mieszając, tylko poruszając rondlem). Dodajemy masło, a gdy się stopi, wkładamy marchewki. Potrząsamy rondlem, aby karmel dokładnie oblepił warzywa. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy, aż marchewki będą półtwarde, około 10 minut. Odkrywamy, odparowujemy wywar, wlewamy śmietankę, gotujemy bez pokrywki 8 minut, aby sos zgęstniał. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Marchewki możemy jeść jako oddzielne danie lub podać jako dodatek do mięs.

Informacje o Marchewki w śmietanie

  • Podziemny krąg warzyw

    Podziemny krąg warzyw

    Marchewki w śmietanie (dla 6 osób) 1 kg marchewki, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 1 szklanka wywaru warzywnego, 1 szklanka śmietanki kremówki, biały pieprz i sól do smaku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o

  • Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"

    Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"

    cukrem i solą. Sos chrzanowy z marchewką 50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika) 1 marchewka 4 łyżki śmietany 18 proc. (albo naturalnego jogurtu) 2 łyżki soku z cytryny cukier sól Umyty i obrany chrzan zetrzyj na drobnej tarce i sparz niewielką ilością wrzątku (albo użyj chrzanu ze

  • Seler

    buraki z olejem i cebulą, doprawmy je winegretem i suszonymi żurawinami. Zapomnijmy utartą marchewkę sklejoną śmietaną i spróbujmy jej z kroplą miodu pitnego. I używajmy więcej selera. Nasz ci on. Bukiet surówek Surówka z buraków: buraki upieczone

  • Tanie i proste dania z kapusty

    Tanie i proste dania z kapusty

    , dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia

  • Z kapustą i z kapusty

    Z kapustą i z kapusty

    marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem. Lubisz eksperymentować ze smakami? W naszym serwisie znajdziesz również przepisy na: żurek po tajsku , żurek na maślance oraz krem cytrynowy a'la żurek . Żurek z kapustą 3

  • Świętuj Dzień Marchewki!

    Świętuj Dzień Marchewki!

    szczególnie do mięs na zimno, na przykład na Wielkanoc. Aby nadać mu więcej smaku, możesz dodać do niego również nieco papryki w proszku lub mielonego imbiru. Sos chrzanowy z marchewką 50 g korzenia chrzanu (albo 3 łyżki chrzanu ze słoika) 1 marchewka 4 łyżki śmietany 18 proc. (albo naturalnego jogurtu