Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z owocami

Autor
A A A
  • Tartaletki z owocami

    Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki z owocami - składniki:
Tartaletki z owocami - sposób przygotowania: Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Na dnie ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 °C, aż ciasteczka będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy krem. Mleko zagotowujemy ze skórką z pomarańczy i wanilią (połówkę laski wanilii trzeba przekroić wzdłuż i nożem lub łyżką wybrać ziarna, które są w środku, i wrzucić je do mleka; dla podwyższenia aromatu na czas gotowania można dorzucić też łupinę, ale trzeba ją potem usunąć). Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz powoli wlewamy mleko, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Naczynie z kremem stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu. Wystudzonym kremem napełniamy tartaletki, na wierzchu układając owoce. Przed podaniem wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo

Informacje o Tartaletki z owocami

  • Desery pełne owoców

    Desery pełne owoców

    z limonki. Autor: Jakub Kuroń Tartaletki z owocami i galaretką Placek z kruchego, maślanego ciasta możesz wypełnić również pokrojonym w kostkę rabarbarem (ponieważ jest kwaśny, lepiej dodać do niego nieco więcej cukru), malinami czy porzeczkami. Będzie pyszny na ciepło, z dodatkiem