Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak w sosie agrestowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak w sosie agrestowym - składniki:
Kurczak w sosie agrestowym - sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i kroimy na porcje. 1 łyżkę masła rozpuszczamy w rondlu i rumienimy na nim kurczaka. Dodajemy jałowiec i zalewamy bulionem. Dusimy mięso pod przykryciem ok. godziny. Kurczaka wyjmujemy, a do sosu wrzucamy umyty i obrany z szypułek agrest. Gotujemy owoce, aż zmiękną, a następnie wyjmujemy je i przecieramy przez sito (sos odstawiamy). Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy sosem spod kurczaka. Następnie dodajemy przecier agrestowy, znów mieszamy i gotujemy 2-3 min. Ewentualnie doprawiamy solą. Kurczaka podajemy polanego sosem.