Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zielona zupa minestrone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zielona zupa minestrone - składniki:
Zielona zupa minestrone - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino. UWAGA: podobnie można zrobić równie pyszną zupę minestrone, ale z młodej włoszczyzny -  bez marchewki, za to z korzeniem pietruszki z natką i całym selerem z łodygami.