Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym
Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym - składniki:
Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym - sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z sherry, dodajemy sok z cytryny, sosy sojowy i pieprzowy, imbir oraz czosnek. Mięso kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i zostawiamy na 3-4 godziny. Podprażamy nasiona sezamu na suchej patelni, odkładamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i roślinny. Wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka (marynatę zostawiamy!), rumienimy i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy grzyby i smażymy 3 minuty. Pod koniec dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Łączymy z kurczakiem i marynatą. Smażymy, aż wszystko pokryje się sosem, wsypujemy uprażony sezam. Podajemy z ryżem.
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu pieprzowego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 120 g grzybów shiitake
- 1 ziarno zielonego pieprzu
- 4 szalotki
Informacje o Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym
-
Apetyczne kąski z kurczaka - orientalne czy śródziemnomorskie?
suszone i mrożone), a także sklepach z żywnością orientalną. Do przyrządzania potraw używa się zazwyczaj jedynie kapeluszy, ponieważ nóżki tych grzybów są twarde i trzeba je dłużej gotować, by zmiękły. Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki sherry
-
Umami. Tajemniczy piąty smak
, przysmażamy na oliwie w brytfance. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Filety podajemy z sosem nori i skrapiamy sokiem z cytryny. KURCZAK Z GRZYBAMI SHIITAKE I SOSEM PIEPRZOWO-SEZAMOWYM (dla 4 osób) 2 łyżeczki mąki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki