Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cynaderki cielęce w sherry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cynaderki cielęce w sherry - składniki:
Cynaderki cielęce w sherry - sposób przygotowania: Nereczkę myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu i ostrym nożem kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy na dwie minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym odsączamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i przyrumieniamy na nim jeden ząbek czosnku, kromkę chleba i 4 plasterki cynaderek. Odstawiamy do wystudzenia i miksujemy na gładką masę. Ponownie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i przysmażamy w nim pozostałe plasterki nerek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką posiekanej natki. Kiedy się przyrumienią, wlewamy sherry, dodajemy zmiksowaną masę i dopiero wtedy solimy. Podlewamy wodą, nie więcej niż zawartością jednej filiżanki, wsypujemy mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i dusimy na małym ogniu, póki sos nie zgęstnieje. Przekładamy na półmisek lub talerze i dekorujemy posiekaną natką oraz listkami bazylii. Podajemy z pieczoną papryką, starannie obraną ze skórki, oraz lekko zblanszowaną rzymską sałatą, skropioną oliwą i sokiem z cytryny.