Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorsz pieczony w papryce i pomidorach

Autor
A A A
  • Dorsz pieczony w papryce i pomidorach

    Fot. Shutterstock.com / Dulce Rubia

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorsz pieczony w papryce i pomidorach - składniki:
Dorsz pieczony w papryce i pomidorach - sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy na cienkie półplasterki. Czosnek siekamy. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie słupki. Cebulę przesmażamy na oliwie, kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, a chwilę później paprykę i purée pomidorowe. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem i obiema paprykami. Jeśli pod koniec duszenia w warzywach będzie za dużo soku pomidorowego, należy je chwilę gotować bez przykrycia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Gorące warzywa przekładamy do ceramicznej formy, a na nich układamy filety z dorsza, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy kaparami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby, nie dłużej niż to konieczne. Podajemy z ryżem lub kuskusem.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia