Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zimny sos maltański

Autor
A A A
  • Zimny sos maltański

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zimny sos maltański - składniki:
Zimny sos maltański - sposób przygotowania: Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z musztardą, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie wlewamy po odrobince olej, cały czas ucierając. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok pomarańczowy oraz skórkę. Białko ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem, resztę wyrzucamy lub zużywamy do innej potrawy. Podajemy do ciepłych (ale nie gorących) szparagów i karczochów.