Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zimny sos maltański
Zimny sos maltański - składniki:
Zimny sos maltański - sposób przygotowania:
Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z musztardą, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie wlewamy po odrobince olej, cały czas ucierając. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok pomarańczowy oraz skórkę. Białko ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem, resztę wyrzucamy lub zużywamy do innej potrawy. Podajemy do ciepłych (ale nie gorących) szparagów i karczochów.
- 1 pomarańcza
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 200 ml oleju
- sól
- biały pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki