Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Creme brulée z gorgonzoli i porów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Creme brulée z gorgonzoli i porów - składniki:
Creme brulée z gorgonzoli i porów - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 140°C. W rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy pory i cebulę przez 8-10 minut - powinny zmięknąć, ale nie mogą się przyrumienić. Ucieramy żółtka mikserem, dodajemy obie śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy ostudzone pory z cebulą, gorgonzolę i zioła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na blasze piekarnika ustawiamy żaroodporne kokilki (do creme brulée lub sufletowe). Napełniamy je przygotowaną masą, na blachę wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut, aż masa w foremkach się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch każdej porcji równo posypujemy parmezanem i rumienimy, używając palnika kuchennego. Kto nie ma takiego palnika, może ustawić w piekarniku opcję ?grill? i na krótko wstawić foremki z masą - wystarczy minuta lub dwie, aby ser się przyrumienił.