Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Creme brulée z gorgonzoli i porów
Creme brulée z gorgonzoli i porów - składniki:
Creme brulée z gorgonzoli i porów - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 140°C. W rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy pory i cebulę przez 8-10 minut - powinny zmięknąć, ale nie mogą się przyrumienić. Ucieramy żółtka mikserem, dodajemy obie śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy ostudzone pory z cebulą, gorgonzolę i zioła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na blasze piekarnika ustawiamy żaroodporne kokilki (do creme brulée lub sufletowe). Napełniamy je przygotowaną masą, na blachę wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut, aż masa w foremkach się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch każdej porcji równo posypujemy parmezanem i rumienimy, używając palnika kuchennego. Kto nie ma takiego palnika, może ustawić w piekarniku opcję ?grill? i na krótko wstawić foremki z masą - wystarczy minuta lub dwie, aby ser się przyrumienił.
- 1 łyżka oliwy
- 2 (oczyszczone i umyte
- pokrojone w ukośne plasterki) pory
- 1 nieduża posiekana cebula
- 5 żółtek
- 1 szklanka 30% śmietany
- 15 dag pokruszonego sera gorgonzola
- 1 łyżka posiekanego
- świeżego koperku lub estragonu
- 3 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
- sól
- grubo mielony pieprz
- 6 łyżek startego parmezanu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki