Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka marchewkowe

Autor
A A A
  • Ciasteczka marchewkowe

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasteczka marchewkowe - składniki:
Ciasteczka marchewkowe - sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy jaja, miód, szczyptę soli, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło. Z pozostałej marchewki i skórki z połowy pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami marchewki i pomarańczy dekorujemy babeczki.

Informacje o Ciasteczka marchewkowe

  • Małe co nieco na nagły głód

    Małe co nieco na nagły głód

    wersji dla czekoladoholikow, można dodać do ciasta posiekaną w niewielkie kawałeczki tabliczkę gorzkiej czekolady lub polać ciasteczka czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki