Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placek z ricottą i cynamonem
Placek z ricottą i cynamonem - składniki:
Placek z ricottą i cynamonem - sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 27 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ricottę ucieramy, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy. Łączymy z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem. Robimy ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Robimy dołek i wlewamy do niego 1 jajko wymieszane z oliwą. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, po czym energicznie zagniatamy ciasto przez kilka minut. Rozwałkowujemy na cienki placek. Nawijamy ciasto na wałek, oprószamy stolnicę mąką, odwracamy ciasto na drugą stronę i wałkujemy dalej. Powtarzamy tę czynność kilka razy, aż ciasto będzie miało kilka milimetrów grubości i stanie się prawie przezroczyste. Układamy je w formie, odcinamy zwisające kawałki. Jeśli ciasto gdzieś się rozerwie, zalepiamy je odciętymi kawałkami, smarując każdy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy nadzienie. Resztki ciasta rolujemy w długi wałek, który tniemy na sześć długich pasków. Smarujemy brzegi blaszki jajkiem. Na wierzchu placka układamy na krzyż paski ciasta. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut. Wypiek jest gotowy, kiedy ricotta urośnie jak suflet, a ciasto się zarumieni. Podajemy w temperaturze pokojowej, najlepiej następnego dnia po upieczeniu. Uwaga: w Polsce znalezienie dobrej ricotty graniczy z cudem - ta, którą można kupić w sklepach, produkowana przemysłowo, moim zdaniem nie nadaje się do tego ciasta. Znacznie lepiej wychodzi ono z dobrym, niezbyt kwaśnym białym serem. Można go zemleć kilka razy lub po prostu zmiksować.
- Nadzienie:
- masło do formy
- 800 g ricotty z mleka owczego (można też użyć wersji z mleka owczego i krowiego)
- 6 średnich jajek
- 8 czubatych łyżek cukru
- skórka otarta z 1 małej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- Ciasto:
- 200 g mąki + odrobina do posypania blaszki i stolnicy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- spora szczypta soli
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki oliwy extra vergine
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki