Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny
Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny - składniki:
Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny - sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wrzucamy czarnuszkę, kardamon, kmin rzymski, kurkumę, połamany kawałek cynamonu. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż stanie się szklisty. Posypujemy garam masalą, dodajemy groszek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Wlewamy 3 szklanki gorącej wody (czyli podwójną ilość w stosunku do ryżu). Garnek przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pokrywką. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, jakieś 15-20 minut. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem trzeba lekko przemieszać ryż widelcem. UWAGA: danie można jeszcze posypać świeżą kolendrą lub miętą.
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/4 łyżeczki ziaren zielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 laski cynamonu
- 1.5 szklanki długoziarnistego ryżu
- 1 łyżeczka garam masala
- 20 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 liście laurowe
- oliwa
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki