Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z kurek na ciepło

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z kurek na ciepło - składniki:
  • 6 łyżek oliwy plus oliwa do pieczenia
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 dag oczyszczonych kurek (większe pokrojone na cząstki małe w całości)
  • 5 dag chudego boczku lub bekonu w cienkich plasterkach
  • 6 kromek żytniego chleba
  • sól
  • pieprz
  • 6 jajek
  • 2 główki sałaty masłowej (liście umyte
  • osuszone
  • porwane na kawałki)
  • 10 dag rukoli
  • Sos winegret:
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 2 posiekane szalotki
  • 3/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 szklanki białego wina deserowego (słodkie sherry; eiswein; tokaj asz; vin santo)
Sałatka z kurek na ciepło - sposób przygotowania: Robimy sos winegret. W rondelku gotujemy wino, aż odparuje i pozostanie około 2 łyżek. Mieszamy z octem i szalotkami, na koniec wlewamy olej i ucieramy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sałatkę: rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Mieszamy 4 łyżki oliwy z tymiankiem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy, wkładamy kurki i znowu mieszamy, aby grzyby dobrze "wytytłały się" w ziołowej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą, rozkładamy na niej kurki, pieczemy 6-7 minut, od czasu do czasu je odwracając. Boczek kroimy w szerokie paski, wysmażamy na chrupko na łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni, osączamy na papierowym ręczniku. Kromki chleba rumienimy w opiekaczu, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skrapiamy pozostałą oliwą, każdą kromkę kroimy na pół. Przygotowujemy jajka w koszulkach: zagotowujemy wodę w dużym garnku, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka kolejno wybijamy na talerzyk, zsuwamy je - po jednym - do wody, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy, osączamy. Oba rodzaje sałaty mieszamy z przygotowanym winegretem (jeśli nie zużyjemy całego sosu, podajemy go w sosjerce). Na sałacie układamy jajka w koszulkach, posypujemy boczkiem i kurkami. Podajemy z czosnkowymi grzankami.