Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z kurek na ciepło
Sałatka z kurek na ciepło - składniki:
Sałatka z kurek na ciepło - sposób przygotowania:
Robimy sos winegret. W rondelku gotujemy wino, aż odparuje i pozostanie około 2 łyżek. Mieszamy z octem i szalotkami, na koniec wlewamy olej i ucieramy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sałatkę: rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Mieszamy 4 łyżki oliwy z tymiankiem, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy, wkładamy kurki i znowu mieszamy, aby grzyby dobrze "wytytłały się" w ziołowej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą, rozkładamy na niej kurki, pieczemy 6-7 minut, od czasu do czasu je odwracając. Boczek kroimy w szerokie paski, wysmażamy na chrupko na łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni, osączamy na papierowym ręczniku. Kromki chleba rumienimy w opiekaczu, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skrapiamy pozostałą oliwą, każdą kromkę kroimy na pół. Przygotowujemy jajka w koszulkach: zagotowujemy wodę w dużym garnku, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka kolejno wybijamy na talerzyk, zsuwamy je - po jednym - do wody, gotujemy 3-4 minuty, wyjmujemy, osączamy. Oba rodzaje sałaty mieszamy z przygotowanym winegretem (jeśli nie zużyjemy całego sosu, podajemy go w sosjerce). Na sałacie układamy jajka w koszulkach, posypujemy boczkiem i kurkami. Podajemy z czosnkowymi grzankami.
- 6 łyżek oliwy plus oliwa do pieczenia
- 4 gałązki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 50 dag oczyszczonych kurek (większe pokrojone na cząstki małe w całości)
- 5 dag chudego boczku lub bekonu w cienkich plasterkach
- 6 kromek żytniego chleba
- sól
- pieprz
- 6 jajek
- 2 główki sałaty masłowej (liście umyte
- osuszone
- porwane na kawałki)
- 10 dag rukoli
- Sos winegret:
- 2-3 łyżki octu z białego wina
- 2 posiekane szalotki
- 3/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 3/4 szklanki białego wina deserowego (słodkie sherry; eiswein; tokaj asz; vin santo)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki