Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu - składniki:
  • 250 g wyłuskanego świeżego bobu
  • 120 g twardego sera owczego (polecamy Mazuriano z Rancza Frontiera - może być pecorino)
  • dobra oliwa
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • 6 dużych
  • grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • garść świeżej rukoli lub szczawiu
Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu - sposób przygotowania: Bób blanszujemy przez minutę lub dwie, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy widelcem na pastę - nie trzeba dokładnie, powinny pozostać kawałeczki bobu. Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek przekrawamy na połówki i nacieramy grzanki. Szparagi (odłamujemy i wyrzucamy twarde końce) skrapiamy obficie oliwą i grillujemy 1-2 minuty do miękkości. Grzanki smarujemy grubo pastą z bobu, na wierzchu układamy szparagi. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Dekorujemy kanapki rukolą oraz płatkami sera, doprawiamy pieprzem i oliwą.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu

  • Cukinia, ogórek, fasolka - czas na zielone warzywa!

    Cukinia, ogórek, fasolka - czas na zielone warzywa!

    Może to proste danie, ale za tym zapachem i smakiem tęsknimy cały rok. Zdeklarowani mięsożercy mogą dodać do niej nieco pokrojonego w kostkę i podsmażonego na chrupko boczku. Młoda kapusta z koperkiem 1 młoda kapusta 1 duża cebula 1 pęczek koperku łyżka masła sól i pieprz cukier (na czubku m

  • Bób, jakiego nie znacie! Nie tylko gotowany [10 PRZEPISÓW]

    Bób, jakiego nie znacie! Nie tylko gotowany [10 PRZEPISÓW]

    Bób jadasz tylko gotowany, bez żadnych dodatków? Pora to zmienić! Uwierz, naprawdę stać go na więcej. Świetnie sprawdzi się i w postaci pasty do pieczywa, i jako dodatek do sałatki, czy też w aromatycznej zupie. Frittata z bobem Sycące śniadanie na letni poranek? Frittata z bobem na pewno postaw