Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Elżbiety II kurczak koronacyjny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Elżbiety II kurczak koronacyjny - składniki:
Elżbiety II kurczak koronacyjny - sposób przygotowania: Do sprawionego kurczaka wkładamy pół cytryny. Układamy go w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości kurczaka i solimy. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu do 2 godzin. Ugotowanego kurczaka przekładamy do miski, polewamy wywarem i czekamy aż wystygnie. Następnie zdejmujemy skórę, obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę i dusimy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy curry, przecier pomidorowy, wino, liść laurowy i sok z cytryny. Gotujemy razem ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy liść. Dodajemy dżem, przecieramy przez sito i studzimy. Masę ubijamy mikserem z majonezem i śmietaną, dodając soli i pieprzu do smaku. Na koniec mieszamy z kurczakiem.