Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto szafranowe z gorgonzolą i parmezanem
Risotto szafranowe z gorgonzolą i parmezanem - składniki:
Risotto szafranowe z gorgonzolą i parmezanem - sposób przygotowania:
Szalotki obieramy i drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotki. Gdy cebulki się zeszklą, dodajemy suchy ryż arborio. Mieszamy energicznie, aby ryż nie przywarł, do momentu, aż stanie się szklisty. Następnie dolewamy mniej więcej 1/3 bulionu, przez cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponownie dolewamy odrobinę. Powtarzamy tę czynność do momentu, kiedy ryż będzie al dente. Na końcu dolewamy wino, odparowujemy i wrzucamy parmezan oraz masło. Rondel zdejmujemy z ognia. Delikatnie mieszamy risotto, żeby ser i masło rozeszły się po całej potrawie. Tuż przed podaniem dodajemy małe kawałki pokruszonej gorgonzoli. Każdą porcję posypujemy płatkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem. Podajemy od razu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki