Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto szafranowe z gorgonzolą i parmezanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto szafranowe z gorgonzolą i parmezanem - składniki:
Risotto szafranowe z gorgonzolą i parmezanem - sposób przygotowania: Szalotki obieramy i drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotki. Gdy cebulki się zeszklą, dodajemy suchy ryż arborio. Mieszamy energicznie, aby ryż nie przywarł, do momentu, aż stanie się szklisty. Następnie dolewamy mniej więcej 1/3 bulionu, przez cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponownie dolewamy odrobinę. Powtarzamy tę czynność do momentu, kiedy ryż będzie al dente. Na końcu dolewamy wino, odparowujemy i wrzucamy parmezan oraz masło. Rondel zdejmujemy z ognia. Delikatnie mieszamy risotto, żeby ser i masło rozeszły się po całej potrawie. Tuż przed podaniem dodajemy małe kawałki pokruszonej gorgonzoli. Każdą porcję posypujemy płatkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem. Podajemy od razu.