Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek alzacki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek alzacki - składniki:
Placek alzacki - sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. 28°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, szczyptę soli, dodajemy drożdże i rozcieramy je łyżką. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy na plasterki i następnie na paski szerokości 2 cm. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy boczek na patelni i gdy wytopi się z niego tłuszcz, skwarki przekładamy do miski, a na tłuszczu rumienimy cebule. Twaróg przecieramy przez sito i ucieramy ze śmietaną, jajkiem i 2 żółtkami. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy pozostałe żółtko i rozpuszczone masło. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić do ręki. Rozwałkowujemy je na wielkość formy do placka, smarujemy je farszem z twarogu i układamy na nim ziemniaki, skwarki z boczku i cebulę. Pieczemy ok. 30 min w 180°C, aż się farsz zrumieni. Podajemy na ciepło.