Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placek alzacki
Placek alzacki - składniki:
Placek alzacki - sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do temp. 28°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, szczyptę soli, dodajemy drożdże i rozcieramy je łyżką. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy 20 min w osolonej wodzie i odcedzamy. Boczek kroimy na plasterki i następnie na paski szerokości 2 cm. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy boczek na patelni i gdy wytopi się z niego tłuszcz, skwarki przekładamy do miski, a na tłuszczu rumienimy cebule. Twaróg przecieramy przez sito i ucieramy ze śmietaną, jajkiem i 2 żółtkami. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy pozostałe żółtko i rozpuszczone masło. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić do ręki. Rozwałkowujemy je na wielkość formy do placka, smarujemy je farszem z twarogu i układamy na nim ziemniaki, skwarki z boczku i cebulę. Pieczemy ok. 30 min w 180°C, aż się farsz zrumieni. Podajemy na ciepło.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki