Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami - składniki:
Linguini z boczkiem, pieczarkami oraz brokułami - sposób przygotowania: Wrzucamy makaron na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy kilka minut i odcedzamy, zanim będzie al dente (później podgotujemy go jeszcze w sosie). Wykładamy go na płaską blachę, polewając niewielką ilością oliwy. Mieszamy, aby się makaron nie skleił i żeby szybko wystygł. Brokuły blanszujemy 3-4 min we wrzątku, osączamy je i hartujemy w zimnej wodzie (dzięki temu nie stracą koloru). Pokrojony w paski boczek prażymy na suchej patelni (bez tłuszczu), dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy 4-5 min. Dodajemy brokuły, mieszamy i zalewamy śmietaną. Gotujemy, a gdy śmietana zacznie wrzeć, dodajemy makaron. Podgotowujemy, aż sos się zagęści. Aby wzbogacić smak, możemy dodać świeżo mielony twardy ser, np. grana padano lub parmezan. Dekorujemy bazylią.