Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Roladki z kurczaka z sosem malinowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Roladki z kurczaka z sosem malinowym - składniki:
  • 1 kg piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag sera z niebieską pleśnią
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 30-40 dag botwinki
  • 400 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki miodu
  • 30-40 dag malin
  • 4 łyżeczki sosu Worcestershire
Roladki z kurczaka z sosem malinowym - sposób przygotowania: Mięso czyścimy z błon, rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Płaty posypujemy pokruszonym serem i zwijamy, formując roladki. Układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawijamy, mocno skręcając końce. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalewamy winem, dodajemy miód i odrobinę wody, gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy z rondla, odkładamy, aby ostygły. Odparowujemy pozostały w rondlu płyn do objętości 5 łyżek. Do powstałego sosu dodajemy przetarte przez sitko maliny, sos Worcestershire i odrobinę miodu, krótko podgrzewamy. Roladki kroimy w plastry, podajemy z sosem i łodygami botwinki.