Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tajskie curry z krewetek
Tajskie curry z krewetek - składniki:
Tajskie curry z krewetek - sposób przygotowania:
Robimy zieloną pastę curry, kolejno wkładając do blendera i miksując wszystkie podane składniki z 4-5 łyżkami wody (wodę wlewamy na koń-cu). Pozostawiamy 5 łyżek pasty do naszej potrawy, resztę możemy włożyć do woreczka albo plastikowego pojemnika i zamrozić. Przyrządzamy curry: myjemy krewetki, odcinamy i wyrzucamy ich główki. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, zdejmujemy z wierzchu 4 łyżki gęstej ?śmietanki?. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kokosową "śmietankę" oraz pastę curry, smażymy, mieszając, aż pasta lekko zbrązowieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos rybny, pastę tamaryndową, cukier i pół szklanki wody. Mieszając, zagotowujemy i pozostawiamy 5 minut na jak najmniejszym płomieniu. Wlewamy mleko kokosowe, wkładamy krewetki, gotujemy 3-5 minut, aż się zawiną i będą przezroczyste. Przed podaniem posypujemy danie pokrojonymi w paseczki listkami bazylii oraz kaffiru (jeśli ich nie dostaliśmy - skórką cytrynową).
- Zielona pasta curry:
- 10-14 zielonych papryczek chilli oczyszczonych z pestek i posiekanych
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 15 dag posiekanych szalotek
- 1 łyżka posiekanej świeżej trawy cytrynowej
- 3 cienkie plasterki świeżego imbiru
- kawałek (4-5 cm) cienko obranej skórki z limonki
- kilka (5-8) dokładnie umytych i posiekanych korzonków świeżej kolendry
- Do smaku:
- biały pieprz
- po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i nasion kolendry
- 2 fileciki anchois (a jeszcze lepiej ćwierć łyżeczki pasty krewetkowej)
- Oraz:
- 60 dag surowych
- oczyszczonych i obranych krewetek
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić taką samą ilością soku z cytryny)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 15-20 liści bazylii (najlepiej tajskiej)
- 4 liście kaffiru (można zastąpić łyżeczką startej skórki cytrynowej)
Informacje o Tajskie curry z krewetek
-
Menu dnia
jest przygotowywane na wiele sposobów. My proponujemy Wam curry z krewetkami w sosie z mleka kokosowego i pomidorów, który doprawiono kolendrą i curry. Zobacz przepis na curry z krewetek po tajsku Delikatny krem z włoskiego serka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce - z tych składników 
-
Jak curry zdobywało świat
. Anglia znalazła wreszcie godne zastępstwo dla puddingu z nerek. Lepiej późno, niż nigdy. Tajskie curry z krewetek Zielona pasta curry (robimy więcej, wykorzystujemy 5 łyżek): 10-14 zielonych papryczek chilli oczyszczonych z pestek i posiekanych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki