Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tajskie curry z krewetek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tajskie curry z krewetek - składniki:
  • Zielona pasta curry:
  • 10-14 zielonych papryczek chilli oczyszczonych z pestek i posiekanych
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 15 dag posiekanych szalotek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej trawy cytrynowej
  • 3 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • kawałek (4-5 cm) cienko obranej skórki z limonki
  • kilka (5-8) dokładnie umytych i posiekanych korzonków świeżej kolendry
  • Do smaku:
  • biały pieprz
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i nasion kolendry
  • 2 fileciki anchois (a jeszcze lepiej ćwierć łyżeczki pasty krewetkowej)
  • Oraz:
  • 60 dag surowych
  • oczyszczonych i obranych krewetek
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić taką samą ilością soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 15-20 liści bazylii (najlepiej tajskiej)
  • 4 liście kaffiru (można zastąpić łyżeczką startej skórki cytrynowej)
Tajskie curry z krewetek - sposób przygotowania: Robimy zieloną pastę curry, kolejno wkładając do blendera i miksując wszystkie podane składniki z 4-5 łyżkami wody (wodę wlewamy na koń-cu). Pozostawiamy 5 łyżek pasty do naszej potrawy, resztę możemy włożyć do woreczka albo plastikowego pojemnika i zamrozić. Przyrządzamy curry: myjemy krewetki, odcinamy i wyrzucamy ich główki. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym, zdejmujemy z wierzchu 4 łyżki gęstej ?śmietanki?. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kokosową "śmietankę" oraz pastę curry, smażymy, mieszając, aż pasta lekko zbrązowieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos rybny, pastę tamaryndową, cukier i pół szklanki wody. Mieszając, zagotowujemy i pozostawiamy 5 minut na jak najmniejszym płomieniu. Wlewamy mleko kokosowe, wkładamy krewetki, gotujemy 3-5 minut, aż się zawiną i będą przezroczyste. Przed podaniem posypujemy danie pokrojonymi w paseczki listkami bazylii oraz kaffiru (jeśli ich nie dostaliśmy - skórką cytrynową).

Informacje o Tajskie curry z krewetek

  • Menu dnia

    Menu dnia

    jest przygotowywane na wiele sposobów. My proponujemy Wam curry z krewetkami w sosie z mleka kokosowego i pomidorów, który doprawiono kolendrą i curry. Zobacz przepis na curry z krewetek po tajsku Delikatny krem z włoskiego serka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce - z tych składników 

  • Jak curry zdobywało świat

    Jak curry zdobywało świat

    . Anglia znalazła wreszcie godne zastępstwo dla puddingu z nerek. Lepiej późno, niż nigdy. Tajskie curry z krewetek Zielona pasta curry (robimy więcej, wykorzystujemy 5 łyżek): 10-14 zielonych papryczek chilli oczyszczonych z pestek i posiekanych