Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wątróbka w sosie musztardowym

Autor
A A A
  • Wątróbka w sosie musztardowym

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wątróbka w sosie musztardowym - składniki:
Wątróbka w sosie musztardowym - sposób przygotowania: Wątróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry. Mąkę mieszamy z papryką i dodajemy 3/4 łyżeczki soli. W tak przyprawionej mące obtaczamy plastry wątróbki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na dużej patelni i obsmażamy wątróbkę wraz z posiekaną cebulką na dość silnym ogniu do zrumienienia. Wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i dodajemy szczyptę majeranku. Gotujemy chwilę na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz - ewentualnie - solą i pieprzem. Wątróbkę podajemy bardzo gorącą, posypaną siekaną natką. Najlepiej  w towarzystwie purée ziemniaczanego lub małych kładzionych kluseczek.