Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czerwona cebula z porto i oliwą
Czerwona cebula z porto i oliwą - składniki:
Czerwona cebula z porto i oliwą - sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzewamy masło i połowę oliwy. Wkładamy cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązki tymianku, listek laurowy i cukier, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut ? cebula powinna być miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby cebula się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Dusimy na małym ogniu (mieszanina powinna lekko pykać), aż większość płynu odparuje. Na koniec, po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą oliwy, przyprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dłużej przechować tak przygotowaną cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować. Konfitowana cebula świetnie pasuje do serów, zimnych mięs oraz pasztetów.
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oliwy
- 40 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
- 4-5 gałązek tymianku
- 1 listek laurowy
- 2-3 łyżki cukru muscovado
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 7-8 dag posiekanych suszonych śliwek
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
- 100 ml porto
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki