Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czerwona cebula z porto i oliwą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czerwona cebula z porto i oliwą - składniki:
Czerwona cebula z porto i oliwą - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzewamy masło i połowę oliwy. Wkładamy cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązki tymianku, listek laurowy i cukier, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut ? cebula powinna być miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby cebula się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Dusimy na małym ogniu (mieszanina powinna lekko pykać), aż większość płynu odparuje. Na koniec, po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą oliwy, przyprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dłużej przechować tak przygotowaną cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować. Konfitowana cebula świetnie pasuje do serów, zimnych mięs oraz pasztetów.