Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa szparagowa z krewetkami
Zupa szparagowa z krewetkami - składniki:
Zupa szparagowa z krewetkami - sposób przygotowania:
Obieramy szparagi. Odcinamy główki, długą część kroimy w kawałki. Trawę cytrynową (dostępna w sklepach z orientalną żywnością) kroimy i wrzucamy do 1,5 l wrzącej, osolonej wody razem ze skórkami szparagów, cukrem i sokiem z 1 limonki. Gotujemy około 10 min. Przecedzamy wywar. Gotujemy w nim do miękkości (ok. 6 min.) pokrojone szparagi i wyjmujemy. Mąkę rozgrzewamy na maśle, podlewając 1 l wywaru. Ciągle mieszamy. Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy śmietanę oraz pokrojone części szparagów. Miksujemy na purée. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Krewetki smażymy na oliwie ok. 2 min. Dodajemy do zupy z główkami szparagów i plasterkami drugiej limonki.
- 50 dag białych szparagów
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 2 limonki
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- 2 łyżki mąki
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- gałka muszkatołowa
- 4 duże krewetki
- 2 łyżki oliwy
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki