Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa szparagowa z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa szparagowa z krewetkami - składniki:
Zupa szparagowa z krewetkami - sposób przygotowania: Obieramy szparagi. Odcinamy główki, długą część kroimy w kawałki. Trawę cytrynową (dostępna w sklepach z orientalną żywnością) kroimy i wrzucamy do 1,5 l wrzącej, osolonej wody  razem ze skórkami szparagów, cukrem i sokiem z 1 limonki. Gotujemy około 10 min. Przecedzamy wywar. Gotujemy w nim do miękkości (ok. 6 min.) pokrojone szparagi i wyjmujemy. Mąkę rozgrzewamy na maśle, podlewając 1 l wywaru. Ciągle mieszamy. Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy śmietanę oraz pokrojone części szparagów. Miksujemy na purée. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Krewetki smażymy na oliwie ok. 2 min. Dodajemy do zupy z główkami szparagów i plasterkami drugiej limonki.
Krewetki w kokosowej panierce