Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfit z kaczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfit z kaczki - składniki:
  • 3 łyżki soli
  • 1 szalotka obrana i pokrojona na cienkie plasterki
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 6 gałązek świeżego lub suszonego tymianku
  • 4 udka kacze
  • 4 skrzydełka z kaczki
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 4 szklanki (ok. 1 kg) kaczego smalcu
Konfit z kaczki - sposób przygotowania: Na talerzu rozsypujemy łyżkę soli. Rozkładamy na niej połowę szalotek, czosnku oraz tymianku. Na tym układamy kawałki kaczki (skórą do góry), posypujemy resztą przypraw i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie oczyszczamy kaczkę z soli i przypraw i układamy dość ciasno w żaroodpornym naczyniu (w jednej warstwie). Zalewamy rozpuszczonym smalcem, tak aby kawałki kaczki były przykryte. Umieszczamy confit w piekarniku rozgrzanym do 110°C i dusimy bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości (2-3 godziny). Uwaga: confit możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Świetnie smakuje na zimno, z czosnkowymi grzankami lub na gorąco - np. z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, podsmażonymi na kaczym lub gęsim smalcu z dodatkiem natki pietruszki i czosnku.