Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Konfit z kaczki
Konfit z kaczki - składniki:
Konfit z kaczki - sposób przygotowania:
Na talerzu rozsypujemy łyżkę soli. Rozkładamy na niej połowę szalotek, czosnku oraz tymianku. Na tym układamy kawałki kaczki (skórą do góry), posypujemy resztą przypraw i pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie oczyszczamy kaczkę z soli i przypraw i układamy dość ciasno w żaroodpornym naczyniu (w jednej warstwie). Zalewamy rozpuszczonym smalcem, tak aby kawałki kaczki były przykryte. Umieszczamy confit w piekarniku rozgrzanym do 110°C i dusimy bez przykrycia, do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości (2-3 godziny). Uwaga: confit możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Świetnie smakuje na zimno, z czosnkowymi grzankami lub na gorąco - np. z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, podsmażonymi na kaczym lub gęsim smalcu z dodatkiem natki pietruszki i czosnku.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki