Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli

Autor
A A A
  • Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli - składniki:
Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli - sposób przygotowania: Przygotowujemy mięso. Mieszamy rozmaryn, musztardę, sok, cukier, miód i sos sojowy. Mięso wkładamy do brytfanki i pieczemy przez ok. 40 min w temp. 200°C. Wyjmujemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż stanie się brązowe i miękkie. Robimy konfiturę. Cebulę kroimy w talarki i mieszając smażymy na oliwie dwie minuty. Polewamy posłodzonym sokiem porzeczkowym. Czekamy, aż zacznie wrzeć i - jeśli chcemy - dodajemy wino (aby uzyskać swoistą cierpkość). Solimy, wrzucamy gałkę, goździki i cynamon. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 min, mieszając. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia po dalszych 15 min, gdy płyn wyparuje. Mięso podajemy z konfiturą.