Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wątróbka po wenecku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wątróbka po wenecku - składniki:
  • 50 dag cielęcej wątróbki
  • 50 dag cienko pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wina
Wątróbka po wenecku - sposób przygotowania: Wątróbkę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dusimy na maśle z oliwą na małym ogniu, aż będzie miękka i nabierze złotego koloru. Dodajemy wątróbkę i smażymy na dużym ogniu przez 5 minut, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino, zagotowujemy i mieszamy. Zdejmujemy rondel z ognia i od razu podajemy. Uwaga! W Wenecji wątróbkę podaje się z dość rzadką polentą. Ale osobiście wolę purée z ziemniaków z gałką muszkatołową.