Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cheesburgery

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cheesburgery - składniki:
  • Sos:
  • 150 ml majonezu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej trawy cytrynowej
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 4 posiekane cebulki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz
  • Burgery:
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 mała posiekana cebula
  • garść posiekanej natki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Glazura:
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • Oraz:
  • 16 plastrów bekonu
  • 8 bułek na hamburgery
  • 8 liści sałaty
  • 2 filiżanki startego sera cheddar
Cheesburgery - sposób przygotowania: Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie

Informacje o Cheesburgery