Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Warzenie sera
Warzenie sera - składniki:
Warzenie sera - sposób przygotowania:
Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy, mieszając łyżką wazową (mieszanie sprawi, że na wierzchu nie utworzy się kożuch). Gdy mleko będzie letnie, dodajemy serwatkę, wciąż mieszając. Przykrywamy garnek i umieszczamy go na najmniejszym palniku, który ustawiamy na możliwie najmniejszy płomień. Bardzo delikatnie podgrzewamy mleko przez godzinę (powinno się zwarzyć). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z garnka i kroimy ścięte mleko nożem, aby serek oddzielił się od serwatki. Ustawiamy garnek na odrobinę większym ogniu i podgrzewamy kolejne 10 minut, uważając, aby mleko się nie zagotowało. Zdejmujemy garnek z ognia. Ściereczkę zwilżamy i rozkładamy na dużej misce tak, aby brzegi tkaniny zwisały na zewnątrz. Ścięte mleko nakładamy łyżką wazową na środek tkaniny. Zawiązujemy rogi ściereczki na skos. Wieszamy ją za związane końce, a pod spodem umieszczamy naczynie, do którego będzie ściekać serwatka. Gdy większość płynu obcieknie, zdejmujemy ściereczkę, rozwiązujemy końce i bardzo mocno skręcamy je razem, aby docisnąć powstały twarożek i pozbyć się reszty serwatki. Zabezpieczamy tkaninę, aby się nie rozsupłała (np. przewiązując ją w paru miejscach tasiemką) i jeszcze raz wieszamy nad naczyniem. Po mniej więcej 2 godzinach zdejmujemy ściereczkę, odwiązujemy twaróg i przekładamy go na czysty talerzyk. Otrzymany w ten sposób domowy serek najlepiej zjeść od razu - wtedy jest najsmaczniejszy. Jeśli zamierzamy go przechować do następnego dnia, powinniśmy go posolić (to zabezpieczy ser przed zepsuciem). Posolony twaróg może stać w lodówce 3-4 dni.
- Na ok. 1 kg serka:
- przynajmniej 3 litry krowiego mleka nieprzetworzonego
- 2 łyżki serwatki
- biała lniana ściereczka o wymiarach 70 cm x 70 cm
Informacje o Warzenie sera
-
Biały ser
śmietana, która szarzeje i się marszczy, nie są dobrej jakości i nie nadają się na ser. Kiedy mleko się zsiądzie, należy od razu przystąpić do warzenia sera. Garnek z mlekiem delikatnie podgrzewać w kąpieli wodnej nieprzekraczającej 55 stopni. Jeżeli ser przywiera do garnka, odciąć go od brzegów, serwatka
-
Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!
jakości i nie nadają się na ser. Kiedy mleko się zsiądzie, należy od razu przystąpić do warzenia sera. Garnek z mlekiem delikatnie podgrzewać w kąpieli wodnej nieprzekraczającej 55 stopni. Jeżeli ser przywiera do garnka, odciąć go od brzegów, serwatka powinna wypłynąć na wierzch i mieć odcień żółto
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki