Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania z francuskich tostów z bananami i orzechami w syropie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lazania z francuskich tostów z bananami i orzechami w syropie - składniki:
Lazania z francuskich tostów z bananami i orzechami w syropie - sposób przygotowania: W niezbyt dużym rondlu, na średnim ogniu topimy masło i prażymy na nim przez 2 minuty orzechy włoskie, aż zaczną wydzielać intensywny zapach. Dodajemy banany, brązowy cukier i syropu klonowy, 1/2 łyżeczki cynamonu i gałkę muszkatołową. Mocno zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje, a banany zmiękną. W dużej misce ubijamy mleko ze śmietaną, jajkami, resztą cynamonu i aromatem waniliowym. Na średnim ogniu rozgrzewamy lekko posmarowaną tłuszczem patelnię. 3 kromki pieczywa zanurzamy w mlecznym sosie, tak aby nasiąknęły nim z obu stron, kładziemy je na patelni i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Gorącą grzankę wykładamy na podgrzany talerz, przekładamy bananami z orzechami, nakrywamy drugą grzanką i znów przekładamy bananami z orzechami. Na wierzchu kładziemy jeszcze jedną grzankę, a na niej układamy plasterki bananów, tak aby zachodziły na siebie, tworząc dekoracyjny kwiat. Środek wykańczamy kleksem bitej śmietany i posypujemy skórką pomarańczową. W lecie banany możemy zastąpić borówkami amerykańskimi. Podobnie postępujemy z resztą kromek.
Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem