Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem
Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem - składniki:
Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Wrzucamy cały, pokrojony na kawałeczki, zimny tłuszcz, szybko wyrabiamy palcami kruszonkę. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Lepimy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy do średnicy 27 cm, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 22-23 cm (powinna mieć zdejmowane boki, w przeciwnym razie lepiej użyć tortownicy). Odcinamy wystające brzegi ciasta, wkładamy formę na 30 minut do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 10 minut 'na biało', usuwamy papier i groch, pieczemy jeszcze 10 minut, studzimy. Robimy nadzienie: śliwki zalewamy gorącym armaniakiem i czekamy 1-2 godziny, aż zmiękną. Osączamy, pozostawiając alkohol. Ubijamy jajko z 1/3 szklanki cukru. Po 2-3 minutach, gdy kogel-mogel będzie kremowy i gęsty, dodajemy mąkę i szklankę śmietany, ucieramy. Wlewamy 3 łyżki armaniaku, w którym moczyły się śliwki, ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczonym spodzie tarty układamy śliwki, zalewamy je przygotowaną masą, pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ubijamy resztę śmietany z łyżką cukru i mieszamy z 1-2 łyżkami śliwkowego armaniaku. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
- Na formę o średnicy 22-23 cm
- Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 13-14 dag zimnego masła (3-4 dag masła można zastąpić gęsim smalcem)
- 3 łyżki bardzo zimnej wody
- Oraz:
- 50 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- 1 szklanka armaniaku lub koniaku
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki śmietany tortowej 36%
- cukier puder do posypania
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Informacje o Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem
-
Nieroby i smakosze
, zupę doprawiamy solą (jeśli trzeba), pieprzem i ostrą papryką. Do talerzy wkładamy natarte czosnkiem kromki chleba oraz porcje szynki i confit. Zalewamy zupą (powinna być bardzo gęsta). Popijamy winem madiran lub innym czerwonym, byle krzepkim. Tarta z suszonymi śliwkami z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki